Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

Η μικτή τετράφωνη χορωδία Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής ιδρύεται τον Απρίλιο του 1998, μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της κοινότητας Αθανασίου Καλαμπαλίκη, του Κοινοτικού Συμβουλίου και φιλόμουσων συμπολιτών.
Στελεχώνεται γρήγορα και το Νοέμβριο του 1998 παρουσιάζει με επιτυχία μία σειρά έργων της δημοτικής και λαϊκής μας παράδοσης, "a capella" ή με συνοδεία πιάνου και άλλων μουσικών οργάνων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Άρη Μελιάδη.

Από τον Ιανουάριο του 1999 οργανώνεται επίσημα σε ανεξάρτητο Πολιτιστικό Σύλλογο με την επωνυμία «Χορωδία Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής» με την υπ'αριθ. 161/1999-21/07/99 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.

Από το φθινόπωρο του 2001 τη διεύθυνση της χορωδίας αναλαμβάνει η μαέστρος Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ παράλληλα δημιουργείται και τμήμα παιδικής χορωδίας. Δίνει πολλές συναυλίες στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και σε πολλά εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, λαμβάνοντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.


Το 2009 η χορωδία Παλαιοχωρίου παύει να λειτουργεί λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. 

Μετά από παύση τριών και πλέον χρόνων, η χορωδία Παλαιοχωρίου ανασυγκροτείται τον Απρίλιο του 2012, υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη.

Τη γενική προετοιμασία και διεύθυνση της χορωδίας Παλαιοχωρίου αναλαμβάνει ο μαέστρος Κωστής Παπάζογλου, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΑΠΚ, ενώ την προετοιμασία της σε παραδοσιακά τραγούδια αναλαμβάνει ο μαέστρος Βασίλης Κασούρας. 


Η χορωδία σήμερα (Οκτώβριος 2012) αριθμεί 31 ενεργά μέλη και το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, τραγούδια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και βυζαντινούς ύμνους.
Σκοπός της χορωδίας είναι η διάδοση της χορωδιακής μουσικής, η καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος και η προσφορά στη μουσική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Μεταξύ των εμφανίσεων της χορωδίας Παλαιοχωρίου που αξίζει να σημειωθούν συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου